Две идеи за разпределение на времето при замесване на козунак

Откакто започнах да правя хляб с квас се научих най-напред на търпение. Макар че по природа съм търпелив човек и не обичам да форсирам нещата, това изкуство ме научи да бъда още по-търпелива и внимателна към детайлите.

Така че, бъдете търпеливи!

Втасването на козунак с дива мая е доста по-дълго от обикновено и отнема средно около 8 – 9 часа. Но все пак всичко зависи от това как ще организираме времето с което разполагаме, за да превърнем печенето в празник, а не в безкрайно стоене в кухнята.

Ето защо ви предлагам следните две опции: 

Първата е да започнете замесването късно вечер, а втората е да започнете рано сутрин.

Ако изберете първата възможност, замесете тестото в около 22:00 часа и го оставите да втасва цяла нощ. 

Тук обаче идва и следващият въпрос: Не е ли опасно да оставим тесто с яйца да втасва на топло за една нощ?

Аз лично смятам, че е опасно и затова в този случай ви препоръчвам да го оставите на студено в хладилника или в хладно помещение. И в двата случая съм имала успех и на сутринта тестото ми е било с нормална ферментация. 

Оставете го за около час на топло и продължете да го обработвате според рецептата. По този начин ще можете да изпечете козунаците около обяд или в краен случай след обяд. 

Ако изберете втората възможност, да замесите тестото през деня, препоръчвам ви да започнете рано сутринта, за да имате достатъчно време за втасване. 

Например, обикновено замесвам тестото около 07:00 – 08:00 часа сутринта, първото втасване приключва в около 13:00 часа и вечерта около 19:00 – 20:00 часа печивата са готови. 

При всички положения обаче, резултатът ще бъде прекрасен.

Желая ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *