Вълшебен син хляб с квас, тайландски чай и черен сусам

Идеята за този прекрасен хляб не дойде случайно при мен. Виждала съм син хляб в интернет, но никога не съм попадала на чудното азиатско цвете наречено Butterfly pea plan (flower), което на български се превежда като тайландска орхидея или пеперудоцветен грах.

Това екзотично синьо вълшебство вирее в югоизточна Азия, а в родината си Тайланд е едно от най-популярните средства за приготвянето на изключително полезни топли и студени напитки. 

Синият тайландски чай е много атрактивен заради ярко наситения си син цвят, с който в тези географски ширини месните хора обичат да оцветяват храната си, особено ориза. Освен това той притежава редица лечебни качества-подобрява зрението, заздравява стените на кръвоносните съдове, бори се с ниското кръвно налягане, депресията и подобрява паметта. 

С две думи, екзотично и много полезно растение, от което се приготвя най-известният тайландски чай с естествено сладък вкус и лека дървесна нотна. 

И така историята на моя син хляб започна преди няколко месеца, когато получих пакетче сушени цветове като подарък от скъп приятел, завърнал се от пътешествие по далечните тайландски земи. Радостта ми беше огромна, защото тъкмо си бях пожелала да направя такъв хляб и той вече пътуваше към мен… 

И ето го днес в цялата си прелест, облечен в най-синята си премяна, нежен, крехък, въздушен и ароматен – моето творение, вълшебен хляб от сини тайландски цветя и черен сусам.

Когато избирах героите в тази рецептата реших да сведа техния брой до минимум поради две причини. 

Първата е, че обичам семплите неща, в които главният герой изпъква с цялата си красота и прелест, а в моя случай това е синият чай с неговия интересен вкус и цвят. 

Втората причина е, че цветът на чая е много нестабилен тъй като лесно се влияе от промяната на Ph-то на средата. Дори само една-две капки лимонов сок или лайм са достатъчни, за да превърнат синята напитка в лилаво-розова. А аз не исках за нищо на света да се случва това. 

Ето защо реших, че колкото по-малко са продуктите, които използвам, толкова по-голяма е вероятността да запазя истинския цвят на цветето.

Така се спрях на черния сусам – широко използван в азиатската кухня, с много характерен вкус и мирис, който според мен идеално се съчетава с вкуса и цвета на хляба.

Брашното:

То трябва да е фино, бяло, нежно и леко като красивото синьо цвете. 

Не ми беше трудно да избера какви брашна да съчетая и така се спрях на фината спелта и бялото брашно. 

Необходими продукти:

*За да си приготвите чая са ви необходими 10 гр. сушени сини цветчета, които се запарват в гореща вода за 10-15 минути. След това чаят се прецежда и се охлажда. 

Начин на приготвяне:

*Тъй като в рецептата има по-голямо количество бяло брашно, което както знаем съдържа повече глутен от тъмните брашна, реших да увелича времето за втасване. Това от своя страна ще помогне на бактериите в кваса напълно да разградят глутена, който ще се трансформира в много по-лесно усвоима форма за човека. 

Ден първи

Ден втори

Ден трети

Ако обичате да експериментирате с различни вкусове, то намерете този прекрасен и екзотичен чай от сини тайландски цветя и ще имате възможността да се насладите на един наистина много вкусен и ароматен хляб. 

А ако приятел, когото обичате ви донесе шепа сини пеперудени цветя от далечни земи, не се колебайте, направете си го и ще откриете, че във вкуса му има нещо много повече от вкус и аромат, има вълшебство… 

Желая ви успех!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *