Спонтанна закваска от боза – лесен, вкусен и полезен стартер за всякакви печива

Спонтанните закваски са цяло чудо и огромно улеснение за тези, които не разполагат с време да отглеждат квас у дома.
 
Като всяко нещо, плод на естествена ферментация, спонтанните закваски (каквито и да са те), носят единствено и само ползи за здравето ни, стига да знаем как да ги използваме.
 
С тях можем успешно да си направим всякакви сладки и солени печива, дори и от тежки теста, като бриош и козунак например, защото силата на ферментацията е невероятна.
 
Голямото им преимущество е, че за да ги създадем не се нуждаем от много време и специални условия и процедури. Нуждаем се от някакъв активен фермент, който да захраним с брашно и малко време да се размножи колонията от полезни бактерии, които ще свършат важната работа.
 
Една такава вълшебна закваска е тази от натурална боза, която за щастие се намира на пазара и даже имаме избор за вида ѝ.
Разбира се, можете и сами да си я направите вкъщи, но честно казано аз предпочитам да се доверя на невероятните продукти фирма “Хармоника”. Тяхната боза е гарантирано истинска и не съдържа никакви изкуствени подсладители, добавки и консерванти.
 
За да я използвате като стартер на печивата си е необходимо да си отлеете малко количество от нея и да я оставите за няколко часа извън хладилника да шупне. На топло ферментационните процеси започват много бързо – бозата става силно резлива на вкус, с пухкава структура и покрита с балончета. Но все пак внимавайте, ферментирала в затворена бутилка, тя става опасно избухлива и може да нанесе истински вреди, докато се опитвате да я отворите!
Как да процедираме?
 
Както вече отбелязах, необходимо е да разполагате с добре шупнала боза, която да размесите с брашно до гъста каша. И тъй като плътността на бозата е различна от тази на водата, формулата 1:1 не е подходяща в случая. Затова ви съветвам да използвате около една част и половина (1.5) боза към 1 част брашно при първото захранване и същото съотношение при второто без да отнемате от първата смес.
 
Можете съвсем “на око” да правите всичко, а отмерването на продуктите е, за да имате представа какво количество закваска слагате в печивото си.
 
В случая, за едно пълнозърнесто хлебче от лимец с тегло от 600 гр, аз използвах около 90 гр готова закваска.
Как я направих?
 
Първо захранване:
 
  • 30 гр. боза
  • 20 гр. брашно
Всичко се разбърква до хомогенност и се оставя за една нощ да шупне.
 
Второ захранване:
 

Без да отнемате от сместа, добавете:

  • 30 гр. боза
  • 20 гр. брашно

и разбъркайте отново до гладка смес.

Оставете бурканчето добре затворено и след около 3-4 часа, закваската е готова.
В краткото видео, което съм направила, можете да видите гъстотата на консистенцията, която да постигнете, а също и целия процес по подготвянето ѝ.
За приготвянето на сладки печива обикновено използвам боза от просо или от лимец, тъй като ръжената боза дава по-тъмен цвят на печивото.
 
Това е всичко!
Желая ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *