Подновяване на кваса – кога и защо да го правим

Тази година реших да подновя кваса си, макар че е в отлична форма и работи прекрасно вече години наред.
 
Това е третото му подновяване откакто съм го създала, но чак сега открих колко е важно да не пропускаме тази малка, но важна стъпка от грижата за него и го споделям с вас.
 
В миналото подновяването на кваса е бил обичай, който хората стриктно са спазвали, затова всяка година на Велики четвъртък те ритуално са започвали създаването на нова закваска. Това е било времето, през което стопанката на дома е замесвала ново тесто и го е оставяла на топло за няколко дни докато вкисне. С него са се замесвали обредните и ежедневните хлябове на семейството през цялата година.
 
Смятало се е, че берекетът на къщата ще си отиде, ако тя остане без квас. Затова хората ревностно са пазели традицията по подновяване/подмладяване на кваса и дори са замесвали лековити билки в него. Така квасеното тесто се е използвало и като лекарство в дните, когато е имало нужда от това.
Днес се смята, че веднъж създаден квасът се нуждае от редовно захранване и обгрижване за да бъде във форма и за да работи добре. С времето в него се развиват устойчиви колонии от бактерии, които укрепват и със собствен ритъм въздействат върху тестото.
 
Понякога обаче по различни причини квасът става ленив, спира да работи добре, появява се неприятна миризма и се нарушава добрия баланс на бактериите. Причините за това са доста, но основно се коренят в не доброто му и редовно обгрижване. В този случай е препоръчително да го подмладим или подновим с нов.
 
В случаите като моя, в които квасът работи добре, но искаме да влеем нов живот в него с новосъздадени бактерии е необходимо да смесим равни количества от стария квас с новосъздаден такъв и да продължим да го отглеждаме както до сега.
 
Ефектът е невероятен. Квасът става изключително активен, придобива уникален млечен аромат, приятно сладък вкус и изключителна бързина.
 
Затова горещо препоръчвам ежегодно да освежаваме квасените си другарчета.
 
За целта е необходимо да си създадем нов, устойчив квас в рамките на около седмица.
 
Препоръчвам захранването да се прави през 24 часа през първите 5 дни и ако всичко върви добре (сместа удвоява или утроява обема си), жива е и достатъчно активна, от ден 6 преминаваме на 12 часово захранване. Обикновено на седмия ден сместа вече бухва много бързо, само в рамките на 5-6 часа, което е знак че новосъздаденият квас е устойчив и работи в добро темпо на стайна температура.
 
Много важно условие е процесът по създаването на новия квас да протича при температура от около 22 до 25 градуса С.
 
Ако всички тези условия са спазени, само след 7-8 дни ще имате чудесен нов квас, с който можете да замените вашия (в случай че не работи добре или боледува) или да опресните стария.
 
Създаването на нов квас е наистина много лесно начинание, което отнема едва 7-8 дни, но за съжаление има имидж на трудоемко и трудно осъществимо.
 
Истината е, че в захранването на една смес от брашно и вода през 24 часа няма нищо трудно и сложно.
 
За да се избегне излишно разхищаване на брашно, препоръчвам да се борави с малки количества от него (смес от равни количества бяло пшенично и пълнозърнесто ръжено) и филтрирана или минерална вода.
Схемата на захранване, която използвам аз е следната:
 
През първия ден се смесват равни количества брашно (смес) 30 гр и вода 30 гр.
 
След 24 часа престой на топло, ако сместа е удвоила обема си и има балончета по повърхността (признаци на активност), отнемете половината количество от нея (30 гр) и я захранете с 15 гр брашно (смес) и 15 гр вода.
 
Следвайте тази схема за 5-6 дни и когато забележите че сместа ускорява активността си и в рамките на 12 часа е готова, захранвайте на по-кратък интервал от време.
 
Наблюдавайте я и се ръководете от нея, а не от рецептите, които четете.
 
Щом сместа започне да удвоява или утроява обема си за 5-6 часа, има по-гъста кремава консистенция, мирише приятно и е изпълнена с малки балончета, можете да сте сигурни, че сте си създали успешно нов и здрав квас. За всеки случай след този ден го захранете още два-три пъти през малки интервали от време и го смесете с вашия добре работещ стар квас.
Мит е, че за създаването на квас са необходими поне 14 дни, уверявам ви!

Подробно ръководство за създаване на квас за 5 дни, може да намерите тук:

Желая ви успех и се надявам да съм била полезна със съветите си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *