Празник на хляба – 7 май 2022 в Брюксел

Ето, че най-после дойде дългоочакваният момент и след двугодишна пауза “Празникът на хляба” / La Fête du Pain / Bruxelles 2022 в Брюксел отново се състоя.

Осмото издание на фестивала се проведе на 7 май на красивия площад Шуман, в сърцето на Европейския квартал в Брюксел и по традиция съвпадна с “Деня на отворените врати на Европейските Институции”.

Традиционно на Фестивала взеха участие любители и професионалисти пекари от страните членки на ЕС и гости извън него. Тази година в центъра на събитието беше участието на Украйна и Молдова, които представиха разнообразни сладки и солени домашно приготвени печива.

На нашия щанд ние с Миглена Томова отново имахме привилегията да представим България с уникален хляб с естествени закваски и бутиково българско вино.

Празникът премина изключително успешно, тъй като успях да направя два вида хляб с квас, които предизвикаха възторг сред гостите на фестивала.

Единият вид е добре познатият в Брюксел хляб “Неврокоп”, с червено вино и билки, а другият – с цветовете на украинския флаг бе израз на подкрепата ми към украинския народ в тези тежки за него дни.

Идеята с оцветяването реализирах с помощта на естествени оцветители, а именно син тайландски чай за синьото и куркума за жълтото.

Всеки хляб беше уникален сам по себе си, красив и много различен. Декорацията за него избрах да напомня житен клас, символизиращ безкрайните житни поля на Украйна, а за вкуса оставих фантазията ми в действие – фин бял тахан, изпечени сусамови семена и много мак. Резултатът – мек, уханен, нежен и много вкусен хляб, който не може да остарее, нито да изгуби вкуса си седмици наред.

В двата дни, в които се трудих неуморно преживях и много стрес, заради огромното количество работа, която трябваше да свърша сама, но и невероятно удовлетворение и “сладка” умора след това. Постарах се да изпипам нещата до последния детайл и на самото събитие се представихме изключително успешно, като с гордост мога да заявя, че нито един друг щанд не успя да ни засенчи с хлебните си изделия. Доказателство за това беше опашката от хора, които търпеливо чакаха реда си да дегустират и да си закупят от хляба и от уникалните български вина на щанда ни.

Красивите гайтанчета с които декорирах хляба с виното и вкуса му също много впечатлиха гостите.

Благодарение на разкошните брашна на “Екосем” България и невероятното червено вино, което получих в специална пратка от избата на UVA Nestum Wine & Spa в моя роден град Гоце Делчев, хлябът и тази година блестеше в целия си блясък сред всички други на празника.

И на въпроса, който най-често ми се задаваше в този ден – кое прави хляба толкова вкусен, аз отговарях така: високото качество на вложените продукти, едно отдадено сърце и две неуморни ръце. И всички се съгласяваха.

Средствата от продажбата на хляба с цветовете на Украйна преведох в сметката на Фондация “#ЗАДОБРОТО” в България, която всеотдайно и с жар работи от първите дни на войната в Украйна в помощ на украински майки с деца, потърсили убежище и спасение у нас.

В краткото видео по-долу съм запечатала незабравими моменти от празника. Насладете им се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *