Празник на хляба – Брюксел 05/05/2018

Всяка пролет през първите дни на месец май в центъра на белгийската столица Брюксел се организира “Празник на хляба”.
 
Идеята на тази чудесна инициатива е всички страни членки на ЕС да представят различни видове хляб, хлебни печива, напитки и традиционни храни и да ги презентират пред широката публика в сърцето на Европейския квартал в Брюксел.
 
Моето първо участие се състоя на шестото му издание на 5 май 2018 година и беше изключително предизвикателство за мен.
 
Поканата дойде лично от организаторите на събитието, които опитали моя хляб “Неврокоп” с червено вино и свежи подправки по време на друго кулинарно събитие в Брюксел.
 
Впечатлени от вкуса, те изрично настояха той да се превърне в емблема на България и при всяко мое участие да го приготвям за радост на многобройните му почитатели.
За мен подготовката за фестивала премина трескаво и не без непредвидени пречки, но в крайна сметка успях да организирам времето си много добре и да направя необходимото количество от двата вида хляб с натурален квас, с които се представих – хляб “Неврокоп” с червено вино и подправки и хляб “Родина” с шарена сол и микс от семена.
По традиция “Празникът на хляба” съвпада винаги с “Деня на отворените врати на Европейските институции”, заради което броят на посетителите е много голям, а атмосферата – пъстра и неповторима.
 
По стечение на обстоятелствата, моето първо участие съвпадна с първото европредседателство на България, заради което бяха поканени да участват и част от танцьорите на танцовата формация “На хорото в Брюксел”.
Така точно по обяд в центъра на събитието се извиха кръшни български хора̀ и българска народна музика изпълни пространството с неповторимите си балкански ритми и настроение.
 
Това беше един от най-вълнуващите моменти за мен в този незабравим и прекрасен ден.
 
Освен хляб, на нашия щанд се предлагаха и уникални български вина от малки бутикови изби в България, представени от Меглена Томова, която сладкодумно разказваше на многобройната публика за неоспоримите им достойнства и качества.
 
Изключително трогателни за мен бяха многобройните срещи с близки, приятели и много непознати хора, дошли специално от близо и далеч да си закупят и да опитат моя хляб.
 
Тяхната подкрепа и внимание ме развълнува истински, накара ме да се усмихна безброй пъти, да се насълзя от радост и вълнение и да изживея една невероятна магия от щастие и споделеност.
 
Благодаря ви, приятели!
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *