Защо да консумираме хляб с квас и какви са ползите от него

Известно е, че ферментиралите храни са много полезни за здравето на човека и допринасят изключително много за нормалната му чревна флора, имунен баланс и метаболитни процеси.
 
За щастие хлябът с натурална закваска е част от вселената на ферментиралите храни и заслужено се смята за най-здравословния вид хляб, който би могъл да съществува.
 
Когато говорим за хляб с натурални закваски, визираме всички видове хляб, плод на натурална ферментация – млечно кисела, алкохолна (плодова, зеленчукова) и др., т.е., с огромно разнообразие от полезни бактерии в него.
 
А тяхното качество зависи от много неща – вида на натуралните ферменти, които се използват за приготвянето на закваската, както и от условията и процесите, през които преминават различните етапи по време на ферментацията (температура, влажност и много др.).
Хлябът с класически квас заема челно място сред всички видове хляб от тази безкрайна вселена на натуралните ферментации.
 
За неговата направа се използва квасът, създаден по най-стария и познат метод – ферментация на брашно и вода – уникална симбиоза от млечно кисели бактерии и диви маени дрожди.
 
Този процес е част от т.н. млечнокисела ферментация или лакто ферментация, при която млечнокиселите бактерии превръщат нишестето и захарите в млечна киселина.
В хляба с квас превес имат млечно киселите бактерии, докато в хляба, създаден с плодови или зеленчукови натурални закваски например, преобладават маените дрожди. Липсата на млечна и оцетна киселина е причина за разликата между тях във вкуса, текстурата и трайността им.
 
Ползите за човешкото здраве от консумирането на хляб с квас, като цяло вече са безспорно доказани и научно установени, макар че по тази тема все още има спорове с хората, които поради различни причини предпочитат да използват в печивата си мая или сода бикарбонат например.
 
В морето от информация човек лесно може да се обърка кой вид хляб да избере да консумира и защо, но ако малко по-задълбочено проучим въпроса за полезността му, безспорно ще установим, че само хлябът с квас може да се окичи с короната за най-здравословен и полезен за човека.
 
Ето защо в тази публикация ще се опитам да изброя някои от най-важните ползи, заради които си заслужава да се обърнем към най- стария, изпитан от времето хляб с домашен квас и да се погрижим за здравето на нас самите и на своите близки.
Ползи:
 
 • В процеса на дълга ферментация, бактериите трансформират глутена (образно казано разкъсват дългите глутенови вериги) и го преобразуват в аминокиселини. Той не изчезва, а се трансформира в лесно смилаем, което прави хляба с квас много добре усвоим, дори и от хората, които имат проблем с присъствието на глутен храната.
 • Хлябът с квас е силно препоръчителен за хора, страдащи от диабет, тъй като има по-нисък гликемичен индекс от всеки друг хляб и след консумация не причинява рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Причината за това е, че по време на дългия процес на ферментация, дрождите изяждат захарите в нишестето и хлябът се превръща в диетична храна за човешкия организъм. Ето защо колкото певече работа свършат бактериите в тестото, толкова по-малко работа остава за нашия организъм след това.
 • Млечната киселина, която се образува при дългия процес на ферментация възпрепятства в голяма степен образуването на фитинова киселина, като по този начин позволява да се усвоят правилно и ефективно много минерали и витамини особено от група В.
 • Като всяка правилно ферментирала храна, хлябът с квас подобрява значително чревната флора, обогатявайки я с полезни и незаменими пробиотични бактерии. Ето защо този вид хляб е в състояние да разреши “нерешими” проблеми като запек, лениви и подути черва, които в днешния свят са проблем за много хора. 
 • Хлябът с квас съдържа и доставя на организма незаменим набор от витамини Е и В и ценни хранителни вещества като цинк, магнезий, фолиева киселина, селен, желязо, манган, калий, калций, фосфор и др.
 • Той е в пъти по-засищащ от всички останали видове хляб, което предпазва от преяждане с него.
 • Текстурата му е по-жилава, плътна и леко влажна от тази на хляба с мая, заради което, често го определям, като “дъвчащ” – изключително ценно качество, което го отличава от другите видове лесна за поглъщане храна.
 • Хлябът с квас е изключително траен и устойчив на развитие на патогенни бактерии, заради оцетната киселина, която се образува в процеса на създаването му. Благодарение на това, той остарява бавно, като продължава да развива вкуса си, доказвайки, че всъщност е жива храна, която може да ни дари единствено и само с ползи за здравето.
 • Хранейки се с хляб с квас, ние си спестяваме огромно количество изкуствени подобрители и други добавки, с които индустрията си служи, за да направи масовия хляб мек, вкусен и бързо производим. А повярвайте, подобрителите са много, като част от тях при редовна консумация са опасни за здравето ни.
 • И не на последно място са удоволствието и чувството за релакс и върховна радост, докато го създаваме. Това е процес, изпълнен с много вдъхновение, креативност, изключително усещане за вътрешно вглъбяване, мир, тишина, светли мисли, спокойствие, радост и търпение. А когато домът започне да ухае на прясно изпечен хляб, усещането за любов, уют и семейна близост е върховен, уверявам ви!
В многобройните ми разговори с хора по темата за хляба с квас често отбелязвам, че ако по някаква причина човек не може сам да си го създава у дома, то по-добре да се откаже изцяло от консумацията му.
 
Другият вариант е да се довери на добър и честен пекар, който разбира се, наистина сам култивира полезните бактерии и владее изкуството на тяхната магия.
 
А ако веднъж откриете този хляб, повярвайте ми, много трудно можете да бъдете излъгани, подведени или заблудени от недобросъвестни пекари, каквито за съжаление се срещат доста често в наши дни.
 
Защото хлябът с квас е различен, както на външен вид, така и на вкус, аромат и текстура. И да, той всеки път е уникален, заради условията, при които е създаден, превеса на бактериите в закваската (тя е цяла жива вселена, която непрекъснато се развива и променя), начина, по който е замесен и още много други тънкости и детайли по направата му. Всеки един етап от този сложен процес е пряко отговорен за неговите качества – вкус, аромат, текстура, полезност и външен вид.
В заключение бих искала да добавя, че няма значение каква натурална закваска ще използвате за направата на хляба си у дома.
 
Важното е тя да е създадена и обгрижена от вас самите и да ви дарява с вкусни и полезни печива.
 
Експериментирайте, мечтайте, вдъхновявайте се и се наслаждавайте на творенията си, в които освен чисто брашно, вода, сол и квас , ще има любов и грижа към любимите ви хора.
 
А това е толкова важно в наши дни!
 

7 thoughts on “Защо да консумираме хляб с квас и какви са ползите от него

 1. В изпечения хляб няма живи бактерии, но в хляба има пребиотици, които са храна за бактериите в червата. В интерес на истината пребиотиците са повече в бързо втасал хляб, но точно те причиняват храносмилателни проблеми у някои хора.
  Хлябът с квас е по-лесно смилаем, заради това: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464616301463

  1. Здравейте! Благодаря за коментара! Нямам намерение да споря по темата, дали изпеченият хляб съдържа живи бактерии или не, но е факт, че можем да си захванем и да се сдобием с квас без особени усилия от среда на квасен хляб. Казвам го от личен опит и наблюдения през годините.

 2. Здравейте, правя си сама хляба с пълнозърнесто брашно и мая, става чудесен и не разбирам защо маята е толкова вредна за нашето здраве?

  1. Здравейте! Чудесно е, че сама си приготвяте хляба, вместо да си го купувате от магазина! Маята за хляб и квасът съдържат различни видове бактерии, които създават толкова различни на вкус, текстура, степен на усвояемост и полезност печива. Маята съдържа култивирани дрожди, които се причисляват към рода на гъбичките, докато квасът съдържа диви дрожди и млечно-кисели бактерии, за чиято полза разказвам в тази публикация. Ферментационните процеси и при двете култури протичат при различни условия (скорост, температура и др) и произвеждат различни по качество крайни продукти. Маята сама по себе си е богата на витамини и минерали, работи бързо и сигурно, хлябът с нея е пухкав и мек,но не може да ни даде нито една от изброените по-горе ползи на дивата ферментация. С две думи, хлябът с мая ще ни нахрани, докато хлябът с квас ще ни даде много повече от това в здравословен аспект. Ако започнете да се храните с хляб с квас ще разберете разликата.

   1. Толкова си изчерпателна с удоволствие чета и се възползвам от статиите ти относно хляб с квас!Правя си вкъщи класа и хляба и съм много,много доволна,не мога по-вече да ям друг хляб освен тоя с квас.Благодаря ти!

 3. Здравейте! Харесвам хляб с квас, нямам възможност да го приготвям в къщи и по тази причина го купувам от близката пекарна. Обикновено го препичам в тостер, защото така ми харесва. Въпросът ми е дали така се губят всички тези ценни съставки. Благодаря за отделеното време.

  1. Здравейте! Извинявам се за закъснението на отговора ми! Ако хлябът, който си купувате е наистина с квас и е направен с търпение и разбиране, не се притеснявайте дали го претопляте на тостера или не. Нищо от полезните му качества не може да се изгуби, тъй като всички процеси, касаещи полезността на хляба се случват през времето на неговото създаване и особено през дългото време на ферментация. Това е скромното ми мнение по въпроса. У дома също обичаме да препичаме хляба в тостер преди консумацията му. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *