Декориране на пълнозърнест хляб от лимец с шаблон и семена

Успешната декорация на пълнозърнест хляб от лимец (или друг безглутенов хляб) с шаблон е деликатна задача и изисква известно количество опит, усет и отлично познаване на тестото.
Преди да пристъпим към този последен, но не маловажен процес преди печенето е важно да имаме предварителна идея за това, как искаме да изглежда печивото ни, да изберем подходящия шаблон и да подготвим всички необходими инструменти за реализацията на задачата.
Как да подберем най-подходящия шаблон за всеки хляб?
 
Това зависи преди всичко от опита, който имаме, прецизността и бързината, с които можем да работим и големината на тестото във формата, което ще декорираме.
 
Шаблоните за декорация, които използвам аз са направени от пластичен материал (вид пластмаса) и се продават в комплект от около 60 бройки в онлайн магазините.
 
Всеки шаблон е с различна шарка, която носи своята красота, ето защо силно ви препоръчвам да я откриете преди да ги приберете в шкафа, като не особено красиви. По този начин ще разполагате с голям избор от различни възможности, които ще ви гарантират винаги интересни печива и ще провокират креативността ви.
Освен това е важно да изберете и вида на семената, които ще поръсите около шаблона. Те ще спомогнат шарката му да изпъкне по-ярко и допълнително ще придадат още вкус на хляба.
 
И не на последно място, изберете подправките, с които ще отпечатате шаблона. Най-ярко и красиво според мен стои смляната на фин прах куркума. Тя свети като слънце върху хляба и му придава специфична магичност и очарование.
На практика можете да използвате всякакви подправки, с които разполагате в кухнята – сладък или лют червен пипер, черен пипер, шарена сол, сминдух и каквото друго се сетите и искате да дообогати вкуса на коричката. Имайте предвид обаче, че често термичната обработка променя иначе ефектните цветове и те загубват част от блясъка и красотата си.
 
Но все пак  магията си остава!
Опитайте, създавайте, творете, защото храната първо е наслада за очите и душата и чак след това за тялото.
 
На всички начинаещи препоръчвам да започнат своите опити първо с брашно, а по-късно да преминат на цветните варианти, но ако все пак сте нетърпеливи, запрятайте ръкави и се гмурвайте в магията.
 
Гарантирам ви, че много ще се забавлявате!
Техническа реализация:
 
  • Когато слагам тестото за финално втасване във формичката, аз винаги го заглаждам с мокра ръка до абсолютно равна повърхност.
  • Оформям ъгълчетата му с остра шпатула и го оставям да втаса, докато нарастне и забележа първите следи от дупчици по повърхността му. Това е моментът за декориране.
  • Пулверизирам леко повърхността на шаблона (и на цялото тесто с вода), разполагам го внимателно и без натиск и поръсвам с избраните подправки.
  • Разпределям ги внимателно с ръка, така че всички шарки да са запълнени и вдигам шаблона.
  • Поръсвам със семена и слагам тестото да се пече.

Това е!

Лесно, забавно и много креативно!
 
В краткото видео по-долу можете да проследите в детайли как става това.
 
 
Желая ви успех!
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *