Декорация на хляб със свежи ядливи листа – една различна визия и колоритна премяна

Обичам, много обичам всеки хляб да изглежда различно, независимо дали го украсявам с нова шарка, която му отива или апликирам нещо на повърхността му.
 
Практиката ме научи, че всеки хляб си има своята премяна и затова всеки път се опитвам да открия каква е тя.
 
Така, обикновено след замесването на тестото започвам да обмислям детайлите по външния му вид.
 
Понякога те идват в главата ми изведнъж, друг път, докато стоя с ножчето над тестото шарката сама ми подсказва пътя си, а има дни, в които предварително се подготвям с красиви листа за декорация.
 
Вдъхновението за техниката, която споделям днес с вас получих тази зима, когато си закупих прекрасна зелена салвия в саксия.
Листата ѝ ми се сториха вълшебно красиви, меки, ароматни и приятно плътни, покрити с чист и нежен мъх, подобен на бебешкия и с изящно издължена форма.
 
Веднага изпробвах няколко начина да я апликирам върху хляба и ето, че вече мога да споделя най-лесно приложимия, който може да се хареса и на вас.
Направих няколко експеримента и се оказа, че всякакви ядливи листа могат да изглеждат еднакво красиво върху хляба, стига да ги разположим добре и симетрично на повърхността му и да ги закрепим стабилно на мястото им.
 
След това оставяме фантазията да ни води, като завършим артистичната му визия с няколко съвсем леко изрисувани декоративни разреза около тях, така че хлябът да изглежда като картина.
Обърнете внимание!
 
*Апликирането на листата правя винаги непосредствено след финално оформяне на тестото, което предшества втората му ферментация.
 
*Декорирането с помощта на плитки разрези правя след финалното втасване на тестото и непосредствено преди изпичането му.
 
*Изберете един или различни видове листа за апликацията си.
 
*Предварително си подгответе малкък съд с вода за намокряне на листенцата. Така те лесно и сигурно се прикрепват върху тестото.
Стъпка по стъпка
 
  • след финалното оформяне на тестото, намокрете леко гладката повърхност на листото, което желаете да “залепите” върху него.
  • след като разположите всички листа, поръсете повърхността на тестото с брашно, покрийте го с малка кърпа, в която тестото ще втасва и го сложете във формата, предвидена за това.
  • след като тестото е втасало достатъчно, непосредствено преди печене, с помощта на мека четка премахнете останалото брашно от повърхността листата.

*Това действие не е задължително и може да бъде пропуснато с цел да запазим красивия ефект на “скреж” върху тях.

  • ако желаете, с върха на ножчето очертайте контурите на листото или направите някаква декорация около него.
  • изпечете хляба и се насладете на уникалната му визия

Всички стъпки може да проследите във видеото по-долу.

Това е всичко – забавно, различно и красиво!
 
Желая ви успех!
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *