Съдове за печене на хляб с квас – видове и начин на използване

Изпичането на хляба е последният етап от процеса на създаването му. Той е толкова важен, колкото всеки един от предшестващите го, затова трябва да подходим към него с внимание и информираност.

Често получавам въпроси, свързани с вида на съдовете, в които се пече хляба, как да разберем кой е най-подходящ за нас, каква е разликата между тях и как да ги използваме за оптимален резултат.

Днес ще се опитам да ви разкажа повече по темата, на базата на моя опит и ще ви покажа съдовете, с които разполагам у дома.

  • Керамични съдове:

Български гювеч – идеален за изпичане на хляб в домашни условия. Загрява се предварително за около 30 мин във фурната на 230-240 градуса С, след което тестото се разполага в него с помощта на хартия за печене и се затваря капака.

Хляб от около 1 кг се пече с капак около 40-45 мин на 230-240 градуса, след което капакът се отваря и се допича за още 15 мин. на 200 градуса или до златисто.

Внимание:

  • използвайте винаги по-плитък и широк гювеч, тъй като по принцип той е по-тесен в горната си част и ако не предвидите това, готовият хляб трудно ще се извади от него.
  • запушете с хартия за печене или алуминиево фолио дупчицата на капака му, за да предотвратите изпускането на па̀рата в първите минути, което е изключително важно за обема на хляба и качеството на коричката му.

Недостатък – крехка структура, която лесно може да се нарани или счупи.

Немски глинен съд с капак – продълговат глинен съд с красиви орнаменти по капака. 

Печенето в него е като в българския гювеч, с тази разлика, че хлябът е оформен различно (в продълговата форма).

Времето и температурите за печене са същите. 

Недостатък – крехка структура, която лесно може да се нарани или счупи, особено капакът, който не е гледжосан отвътре.

Френски клош Emile Henry – специален съд за печене на хляб, изработен от висококачествена закалена керамика, което гарантира изключителната му здравина и дълготрайна употреба.  

Съдът се загрява предварително във фурната на температура 240-250 градуса за около 25-30 мин, след което тестото се разполага в него с помощта на хартия за печене и капакът се затваря. 

Хляб от около 1 кг се пече в него за около 40-45 мин с капак, след което температурата се намалява на 200 градуса и се допича без капак за около 10-15 мин или до златисто.

Този съд гарантира чудесно и равномерно изпичане на хляба (горна, долна кора и среда), прекрасен обем и ниска влажност.

Този съд не се мие след употреба, а ако се наложи се забърсва с влажна кърпа.

Недостатък – няма.

*Важно! При закупуване на съдове от тази марка, не забравяйте да ги регистрирате онлайн с уникалния им номер ( намира се на обратната страна на дъното на плочата за печене), за да се възползвате от гаранцията на производителя. 

Керамична правоъгълна форма с капак Emile Henry– специален продълговат съд за печене на хляб, изработен от висококачествена закалена керамика, което гарантира изключителната му здравина и дълготрайна употреба.

Този съд е предназначен за печене на формови хляб (пълнозърнест, полупълнозърнест или безглутенов). 

Формата НЕ се загрява предварително във фурната, тъй като последното втасване на тестото се извършва в нея.

Хляб от около 1 кг се пече с капак в предварително загрята на 230 градуса фурна около 45-50 мин, след което капакът се отваря, температурата се намалява на 180 градуса и се допича за 10-12 мин до златисто.

Недостатък – формата има 4 кръгли отвора, два на дъното ѝ и два на капака ѝ, които според мен възпрепятстват доброто изпичане на хляба. Заради това, преди да сложа тестото да втасва в нея, аз застилам дъното ѝ с хартия за печене, а дупките на капака запушвам с парченца алуминиево фолио.

  • Съдове с капак от закалено йенско стъкло: 

Както при останали съдове и този се нагрява предварително за около 30 Мин на 230 градуса С, след което тестото се разполага в капака на съда с помощта на хартия за печене и се захлупва с дълбоката му част. Това позволява на хляба свободно да се надигне при печене.

Хляб от около 1 кг се пече в затворен съд при температура 230-240 градуса за около 35 Мин, след което се маха горната част на съда и хлябът се допича на 180-200 градуса за още около 20 Мин или до готовност. 

  • Съдове от чугун:

Тенджера с капак (Dutch Oven) – един от най-популярните съдове за печене на хляб, които гарантират чудесен резултат.

Тези съдове имат много широка употреба и са доста практични, тъй като в тях освен да печете хляб, можете да приготвяте и чудесни гозби.

Тенджерата се загрява предварително за около 25-30 минути в загрята на 230 -240 градуса C фурна, след което тестото се разполага в нея с помощта на хартия за печене.

Хляб от около 1 кг се пече с капак през първите 35 мин, след което капакът се отваря, температурата се намалява на 180- 190 градуса и се допича за 10-12 мин до златисто.

Недостатък – ако тенджерата е с бяло емайлирано покритие от вътрешната страна, е препоръчително да се измива добре след всяко печене. В противен случай се захабява и изглежда неприятно.

  • Метални правоъгълни форми:

С капак  – форма за печене на тостерен хляб, която придава на хляба идеална правоъгълна форма на хляба, с квадратни филийки.

Хлябът, изпечен в този тип форми е с равномерна тънка кора, мек и въздушен. 

Формата не се загрява предварително във фурната, тъй като последното втасване на тестото преминава в нея. 

Препоръчително е да се пресметне добре колко тесто поема формата, с която разполагате, за да има достатъчно място за неговото втасване, без да я изпълва напълно. В противен случай (когато тестото е повече, а формата малка), хлябът става влажен и сплъстен. 

Формата се затваря,когато тестото е втасало и се пече в предварително загрята фурна на температура 220 градуса през първите 10 мин, след което температурата се намалява на 190-180 градуса и се допича за още 30 мин.

Без капак тип “кексови” – универсални форми, в които може да се пече всякакво хлебно тесто – пълнозърнесто, полупълнозърнесто, безглутеново. 

Аз ги използвам за печене основно за пълнозърнест хляб.

След като тестото втаса в тях се поставят в предварително нагрята фурна и се пече по схемата, посочена в рецептата.

  • Каменна или керамична плоча 

Обикновено се използва плоча за пица, върху която успешно се пече хляб по метода с допълнително произведена па̀ра в метален съд във фурната.

Плочата се поставя в студена фурна и се нагрява минимум 40 минути на температура около 240 градуса или в зависимост от указанието на производителя. 

С нея се нагрява и допълнителен метален съд, в който се налива малко количество гореща вода, когато сложим тестото да се пече. Сред любителите пекари, този начин се нарича “открито печене”. 

Той има един огромен недостатък – допълнителната па̀ра уврежда фурните. Ето защо, ако фурната ви не е приспособена за работа с па̀ра, избягвайте често да печете по този  начин.

Внимание!

Всички съдове при нагряване са изключително горещи и бавно изстиват. Не ги докосвайте с незащитени ръце, тъй като има риск от тежки изгаряния.

Бъдете внимателни и носете винаги дебели домакински ръкавици или ръкохватки, за да избегнете инциденти (изпускане и счупване на уреда, повреда на дома или нараняване).

Надявам се, тази информация да е полезна за онези от вас, които все още не са изяснили за себе си, кой уред да предпочетат за изпичане на своя домашен хляб.

Във видеото към тази публикация разказвам подробно и показвам всеки един от изброените по-горе уреди.

Желая ви успех!

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *