Богат хляб с квас, черен чесън, орехи и подправки

Идеята за този прекрасен хляб дойде изневиделица докато разглеждах био продуктите в един магазин в Холандия. Там забелязах малките черни картонени кутийки с … черен чесън… Можете да си представите радостта и изумлението ми когато разбрах, че съм открила нещо, което не съм виждала и опитвала преди!
 
И ето, речено-сторено: написах рецептата, обмислих детайлите и без да губя време се впуснах в това приключение.
 
Оказа се, че вкусът на този хляб ме запалени, а и не само мен – всички вкъщи се произнесоха в един глас, че това е хляб- изкушение и искат по-често да бъде на масата. А каква по-голяма награда за мен, когато получавам такива отзиви!
 
Нарекох хляба “богат” именно заради вкуса и ароматите, които избухват от него особено докато е още топъл и пука върху решетката и изкусително те примамва да си отчупиш парченце от крайчето….
 
А и как иначе? Съчетанието от чисти пълнозърнести брашна от лимец и пшеница, балансирани с малко бяло и полупълнозърнесто пшенично, допълнени от ситно смлян домашен сминдух, орехи, италианско твърдо сирене и за разкош няколко скилидки черен чесън звучи повече от обещаващо!
 
И точно тук е моментът да ви разкажа малко повече за чудото черен чесън.
Този изключителен продукт всъщност е от скоро на масовия световен пазар, едва от 2008 година, когато прави дебюта си в САЩ. Той идва от далечния изток и е плод на специална технология използвана за “състаряване” на чесъна посредством процес на ферментация. В азиатските страни тази технология се прилага от хилядолетия при обработката на различни зеленчуци, билки, корени и други растения, като по този начин те стават многократно по-полезни и лесноусвоими от организма.
 
В Япония, Корея и Тайланд черният чесън е на огромна почит, тъй като намира широко приложение като подправка, във вид на воден екстракт и като храна в чист вид. Всеизвестни са неговите лечебни качества на изключително мощен антиоксидант и благоприятното му въздействие върху всички функции на човешкия организъм.
 
Като консистенция черният чесън наподобява леко желирана лепкава маса, която лесно оцветява и остава леко сладникав остатъчен аромат. Той няма почти нищо общо с белия, който ние така добре познаваме. Вкусът му е силно концентриран, наситен, леко сладникав и едва-едва напомня на белия.
Разбира се, трябва да признаем, че всякакъв вид термична обработка отслабва неговите полезни качества, но не променя нито вкуса, нито наситено яркия му аромат. Затова ако решите да използвате този на пръв поглед странен продукт, пристъпете внимателно към употребата му, за да не бъдете неприятно изненадани от плътността и интензитета на вкуса му.

Необходими продукти:

 
Някои тънкости, които трябва да знаете преди да започнете!
 
  • Черният чесън вече е доста популярен по цял свят, но поради високата му цена е трудно достъпен за много хора. Затова можете да го замените с добре изпечен обикновен чесън, който донякъде ще наподоби аромата на оригиналния, посочен в рецептата.
  • Поради различните видове брашна на пазара ви съветвам първоначално да намалите посоченото количество вода поне с 30 грама, докато намерите оптималната за вас формула на рецептата.
  • Можете да добавите черния чесън, ядките и сиренето още непосредствено преди края на месенето в миксера, което ще разпредели равномерно добавките в тестото.

Начин на приготвяне: Ден първи

Начин на приготвяне: Ден втори

Желая ви успех!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *