Есенна декорация върху хляб с естествени подправки

Есента е изключително вдъхновяващ сезон за мен и това няма как да не се отрази върху хляба, който създавам с любов и много страст.
 
Вярвам, че за мнозина ще бъде интересно да опитат тези много забавни, лесни и интересни техники, тъй като не изискват особена прецизност в изпълнението, дават свобода на фантазията и резултатът почти винаги е вдъхновяващо красив.
 
Единственото условие, което трябва да спазите е тестото, върху което ще декорирате да бъде добре омесено от силно брашно, с отлично развит глутен. Финалното втасване може да премине в хладилник, за да запазите тестото стегнато по време на оцветяването и правенето на разрезите.
 
Ако не сте съвсем сигурни, че тестото е втасало напълно, оставете го на стайна температура (не в топло помещение!) и когато е готово, действайте.
Цветовете за декорация – аз използвам винаги това, което имам под ръка в кухнята си – червен пипер, куркума, какао, въглен на прах, матча, сушени зелени подправки, всичко, което може да задържи цвета си и да придаде красиви нюанси върху хляба.
 
Няма да крия, че за мен най-красиво стои куркумата. След изпичане тя прилича на златен прах, посипан върху хляба и това ми е достатъчно, за да не обръщам внимание на големия ѝ недостатък – че  оцветява всичко, до което се докосне.
 
За зеленото основно използвам фин японски чай матча, с който се бях запасила преди известно време, но се оказа, че вкусът ми се разминава значително с японския, така че чаят остана за декорация.
 
И тъй като смятам, че този чай е прекалено скъп за това удоволствие, ви давам идея за друга естествена форма на зеления цвят – смлени в блендер или стрити на прах сушени зелени подправки (джоджен, мента, чубрица, магданоз …) или всичко зелено, което ви се мерне пред очите.
 
За червеното – класическият червен пипер върши добра работа, но понякога той покафенява и загубва ефекта си. Заради това можете да използвате люспи от домат (предварително изсушени и смлени на прах), изсушени обелки от червено цвекло (предварително изсушени и смлени на прах) и някои други форми на червеното – смлени сушени малини, моркови и др.
 
Кафявото и черното (ако използвате) са ясни – сурово какао и черен въглен.
Как се извършва самата декорация?
 
 • Подгответе всички подправки в малки купички, от които можете спокойно да гребете с цедката.
 • Подгответе си помпичка за напръскване на тестото с вода.
 • Ако ще привързвате хляба във форма на тиква, пригответе конец за кулинарни нужди. Измерете го така, че да обхване добре тестото и да го завържете без притискане.
 • Изрежете предврително хартията за печене, върху която ще работите.
 • Подгответе ножчето за разрезите и шаблоните, ако използвате такива.
Декориране на хляб – тиква
 
При този вид декорация целта ни е да придадем на хляба формата на тиква, като символ на есента.
 
За целта се нуждаем от кулинарен конец (продава се в хранителните магазини), малко подправки за посипване, остро ножче за разрезите и предварителен план.
 
Разрезите ще ни помогнат да запазим формата на хляба, без той да се спука само на едно или две места и да развали композицията.
 
Направете ги според вашата фантазия, но нека бъдат равномерни и по-скоро повърхностни, отколкото дълбоки.
Следвайте следните стъпки:
 
 • Завържете краищата на пет или шест еднакви по дължина конци
 • Разположете ги върху тестото в панерчето за втасване
 • Върху тях положете хартията за печене и обърнете формата (хартията да остане отдолу)
 • Пулверизирайте повърхността на тестото с вода и леко я попийте със салфетка. Това ще помогне на подправките да останат върху тестото и след изпичането му.
 • Съединете конците (две по два противоположни) или ги усучете и завържете всички заедно.
 • Направете равномерни декоративни разрези върху тестото.
 • Печете с па̀ра под капак и след това до лек загар на открито.
 • Освободете хляба от конеца.
Свободна декорация или с шаблон
 
Свободната декорация е най-лесният вариант от всички, тъй като изисква само известна доза бързина.
 
За нея е важно да имате предварителен план за разрезите и остро ножче.
 
Ако сте начинаещ пекар, се задоволете само с една -две фигури, но ако имате повече опит можете да направите композиция от листа върху тестото.
 
При декорацията с шаблон е важна прецизността.
 
Имам доста видеа по темата и не е трудно да се ориентирате в детайлите.
 
За да избегна излишни обяснения по темата, предлагам на вашето внимание кратко видео, което обяснява всичко.
Важно уточнение:
 
За да може цветната декорация да изпъкне добре върху готовото печиво, използвайте светли, бели по възможност теста. Така ще можете да се насладите на шарките, цветовете и всички детайли, които ще направят хляба красив.
 
В моя случай малцовото тесто не беше добър избор, но всеки хляб ни учи и ни кара да бъдем все по-добри.
 
Желая ви прекрасна и вдъхновяваща есен и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *