“Анастасия” – рустик хляб с квас – трети вариант

Замесване на тестото с миксер

Всеки различен метод на замесване на тестото има своите особености и тънкости и дава различен краен резултат като текстура, вкус, плътност на средата, влажност, мекота или жилавост на хляба. 

Един от най-предпочитаните за мен методи на замесване е със стационарен миксер, тъй като ми спестява време, омесва тестото чудесно и щади ръцете ми (особено ако замесвам по-голямо количество от един килограм тесто).
Но и тук има тънкости, които трябва да се знаят, да се следи внимателно процеса и да се внимава най-вече да не се премеси тестото. 

Друга важна особеност е, да се опитаме да опознаем добре машината (миксера), с който ще работим, защото от опит установих, че всеки миксер е различен и обозначените ватове за мощност, общите видове приставки, купи и всичко останало не са гаранция и не означава, че една и съща формула за време на омесване ще даде еднакъв резултат.

Ето защо бих искала да посъветвам всички, които искат да се научат да работят (месят) с миксер, да следят поведението на тестото повече, отколкото да засичат минутите, оказани в рецептата. В отделен пост ще обясня подробно особеностите на този вид замесване и стъпка по стъпка детайлите по него. 

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

*Важно е да внимавате да не остане ненамокрено брашно на дъното на купата или по стените ѝ. 

*Ако има непоето от водата брашно и ви се стори, че сместа е твърде суха, добавете още малко вода (около 20-25 гр), но предварително я измерете, за да имате представа каква е крайната хидратация на тестото.

*Обикновено правя тази почивка, за да дам възможност на глутена в тестото да се отпусне и да поеме още месене. Ако използвате брашно с малък процент протеини (9-10%), при месенето глутенът може да се разкъса и тогава тестото ще заприлича на пресечено, вместо да има гладка и равномерна структура.

*Когато тестото е омесено добре, то обикновено се държи добре споено и на топка, отлепва се лесно от стените на купата на миксера и от куката за месене.

*Времето за втасването на тестото зависи от много фактори, като например степен на активност на използваната закваска, температурата в помещението, сезона, влажността и т.н., заради което отново обръщам внимание да наблюдавате процесите, а не да се доверявате сляпо на рецептата. 

*За хубавото изпичане на хляба е много важна влагата по време на печене. Тя се осигурява като поставите бучки лед в метална купичка, на дъното на фурната (оставена да се нагрее докато фурната се затопля) или като пулверизирате обилно стените фурната веднага след поставяне на тестото в нея.

*Ако печете в затворен съд (керамичен или чугунен), най-напред го нагрейте много добре във фурната (поне 20 мин на 240 градуса). 

Желая ви успех!

 

2 thoughts on ““Анастасия” – рустик хляб с квас – трети вариант

  1. Здравейте, имам въпрос относно купата на миксера. Метална ли е и не прече ли на хляба с квас? Питам, защото навсякъде чета, че метала не е подходящ при кваса. Благодаря предварително!

    1. Здравейте! Не, изобщо не е задължително. Не смятам, че металът пречи по някакъв начин на процеса или на кваса, като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *